Sfaturi pentru plimbări reuşite – Ghidul Motociclistului Incepator
by Moto Incepatori on Jun 26, 2017 • 6:26 pm No CommentsCum vara e în toi, îţi prezentăm 10 sfaturi pentru o plimbare cu motocicleta, cât mai frumoasă şi liniştită. Exact cum ţi-o doreşti.
Sfaturi din Ghidul Motociclistului Începător
Începe prin a-ţi stabili interesele
Te-ai trezit dimineaţa devreme cu ideea de a face o plimbare. Gândeşte-te dacă vrei doar să te plimbi sau mai doreşti şi un plus de adrenalină. Dacă alegi primul caz, încearcă să îţi găseşti un traseu plăcut, cu peisaje frumoase, de care să te poţi bucura. Dacă optezi pentru al doilea, cel mai indicat este să îţi creezi un traseu care să conţină multe drumuri drepte, multe serpentine sau pentru cei pasionaţi de enduro şi motocross, un teren cât mai anevoios.
Stabileşte distanţa călătoriei
Ştim cu toţii cum este să pornim mereu spre o anumită destinaţie, dar să nu ajungem mereu la ea, deoarece pe parcurs optăm pentru un drum mai lung sau mai scurt, iar uneori chiar schimbăm destinaţia. Indicat este totuşi să îţi faci un plan cu un traseu aproximativ fix pentru a te putea încadra în intervalul de timp dorit sau pentru a nu te obosi. Dacă doreşti să parcurgi drumuri ce ţin sute de km, încearcă să stabileşti un program care să cuprindă kilometrii pe care îi vei conduce pe zi pentru a evita apariţia unor eventuale probleme.
Verifică motocicleta
Cel mai indicat lucru, înainte de o plimbare, este să ne asigurăm ca totul funcţionează bine la iubita noastră motocicletă. O vizită la service nu strică uneori, dar oricând merge şi o revizie rapidă înainte de a porni la drum.
Ai grijă să te încadrezi în buget
Mulţi dintre noi am mers cel puţin o dată cu motorul la plimbare şi am realizat că, prelungind traseul, am rămas fără bani de benzină. Este o situaţie în care nu ai vrea cu siguranţă să ajungi, aşa că mereu e bine să ai o rezervă în caz de urgenţă.
Lonely wolf sau pack rider?
Desigur că o plimbare în gaşcă este extrem de distractivă, dar sunt mulţi care preferă să meargă mai mult singuri. Dacă ai propriul stil de condus şi nu îţi place să stai dupa alţii, să pleci singur e cea mai înţeleaptă decizie. Dar dacă îţi place să ieşi cu prietenii, să împarţi bucuria unei excursii şi ai rabdare cu ei, i-aţi gaşca şi pleacă.
Asigură-ţi echipamentul!
Nu vei şti niciodată ce se poate întampla pe traseu. Tocmai de aceea trebuie să fii mereu pregătit. Cască, mănuşi, costum, ghete şi te poţi plimba liniştit ştiind că eşti protejat. Evident, respectând regulile.
Starea de spirit şi de sănătate
Nu pleca niciodată la o plimbare dacă eşti prost dispus, supărat, trist sau enervat. Aceste emoţii îţi pot distrage atenţia de la condus şi pot creea probleme grave. De asemenea, îi poate indispune şi pe ceilalţi din grup, ruinând toate planurile voastre.
La fel şi în cazul în care eşti obosit. Asigură-ţi un somn lung şi liniştit înaintea unei plimbări, pentru a te putea concentra la drum şi a putea face faţă la cât mai mulţi km. De asemenea evită să ieşi cu motorul dacă eşti bolnav sau dacă simţi orice altă afecţiune. Toţi aceşti factori nu fac decât să îţi distragă atenţia de la drum şi să te obosească mai tare şi mai repede.
Cu pasager sau fără?
De obicei, când ieşirile sunt în gaşcă, pasagerii nu sunt prea prezenţi. Iar în cazul plimbărilor singuratice… numele spune totul. Dar de ce să nu împărţim bucuria şi plăcerea noastră şi cu alţii? Probabil că prietena sau soţia te va iubi mai mult, iar un prieten îţi va fi recunoscător daca îi vei lua la o plimbare cu motorul.
Mulţi dintre noi se simt bine când dezvăluiesc viaţa de pe două roţi necunoscătorilor. Totuşi, un pasager este o responsabilitate, aşă că înainte să iei o decizie asigură-te că eşti capabil să mai ai grijă şi de cel din spatele tău, nu numai de tine. De asemenea, încearcă să îi procuri şi lui un echipament cât de cât complet.
Cunoaşte-ţi abilităţile
Nu alege un traseu cu un drum pe care nu ai mai fost sau cu care nu eşti obişnuit. Dacă ai abilităţi bune de condus poate merită să rişti, dar daca eşti începător, concentrează-te asupra a ceea ce controlezi. Adresez acest sfat, în mod special, pasionaţilor de enduro.
Distrează-te
De asta ai ieşit să te plimbi. Planurile pe care le faci de mult timp sau pe care le-ai visat azi noapte sunt pe cale să se împlinească. Bucură-te de viaţa pe două roţi în siguranță.
Având în vedere toate aceste aspecte, te aşteptăm alături de noi și Scoala Moto AMI la următoarele plimbări.
Dacă încă nu ai motocicletă personală, îți recomandăm cu încredere serviciile de închiriere moto Da-te cu motorul!
Diana Porumb