Sfaturi şi reguli de bun simţ pentru amplificarea siguranţei pe motor

siguranta moto
Sursa imaginii: http://www.wikihow.com

Pentru prelungirea siguranţei şi a plăcerii la fiecare plimbare cu motocicleta, urmează următoarele reguli de bun simţ, date chiar de către poliţiştii motociclişti.

Contactul vizual

În primul rând, este indicat să se păstreze contactul vizual, mai exact să se încerce întotdeauna a se avea contact vizual cu şoferii cu care s-ar putea intersecta motocicleta cu pricina.

“Vă mai recomandăm să anticipaţi intenţiile partenerilor de drum, chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd vă apropiaţi, ei, de multe ori, apreciază greşit distanţa ori viteza. Apoi, feriţi-vă de vehicule la viraje şi intersecţii.”

Neacordarea de prioritate

“Cel mai frecvent tip de accident în care sunt implicate motocicletele este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la dreapta sau la schimbarea benzii de deplasare. Asiguraţi-vă în oglinzi atunci când viraţi”, recomandă oficialii IPJ.

Asta pentru că şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru a lăsa drum liber motocicletei.

Evitarea obstacolelor

De asemenea, iubitorii de motoare trebuie să fie pregătiţi pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care pot afecta grav aderenţa, generând accidente.

Curbele

Curbele trebuie abordate cu viteză moderată, fără a le “tăia”. Astfel, vizibilitatea va creşte şi pentru motociclist, dar şi pentru cel care vine din sensul opus, în aceeaşi curbă.

Bucură-te de drum

Nu zice nimeni să mergi cu 20 km/h în afara oraşului, dar găseşte-ţi viteza ta ideală, cea în care te simţi confortabil şi în siguranţă, astfel încât călătoriile să devină o plăcere, fără dureri de spate şi cu amintiri de neuitat.

Nu te lăsa antrenat în competiţii

Trebuie să înţelegi că motociclismul, dacă nu eşti pe circuit, nu reprezintă decât o plăcere şi nu o competiţie.

Ce dacă te-ai întâlnit la semafor cu un motociclist care pleacă pe o roată? Trebuie să înţelegi că nu ai nicio datorie, nici faţă de el, nici faţă de tine, să îi demonstrezi nimic.

Mergi în ritmul tău şi, indiferent că cineva te şicanează în trafic, nu răspunde provocărilor. Trebuie să fii conştient că, dacă răspunzi cu aceeaşi monedă conducătorilor agresivi, nu faci decât să devii şi tu unul.

Echipamentul

Obligatoriu trebuie o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Deşi doar casca este obigatorie legal, mai avem pentru tine câteva recomandări legate strict de siguranţa ta.

Este neapărată îmbrăcămintea de protecţie pentru motociclişti, preferabil fiind echipamentul modular “în straturi”, astfel încât să se poată adapta la condiţiile meteo în schimbare, pentru că dacă îţi ingheaţă mâinile, nu vei mai avea la fel de mare control asupra motocicletei.

Echipamentul moto trebuie să fie format din: bocanci care să ofere protecţie gleznei, pantaloni cu protecţii la genunchi şi şolduri, geacă prevăzută cu protecţii (sau armură – vara), mănuşi cu protecţii şi cască.

Nu în ultimul rând, motocicliştilor li se recomandă să fie cât mai vizibili, prin echipamente în culori vii şi evitându-se unghiurile moarte în trafic.

Susţinem inovaţia şi, pentru un plus de siguranţă, îţi recomandăm să încerci un echipament moto cât mai performant, cum sunt geci şi veste cu airbag.

Dacă vrei să te simţi în siguranţă pe motocicletă şi să afli mai multe despre condusul defensiv, te aşteptăm la cursurile şi plimbările Moto Începători.