Echipamentul de protectie moto

motociclisti-incepatori-echipament-moto

Daca esti motociclist incepator sau elev la scoala moto, iata mai jos cateva informatii despre fiecare componenta a echipamentului moto

Casca este cea mai importantă parte a echipamentului de protecție. Scopul caștii este atât de a reduce riscul leziunilor grave ale capului prin absorbirea energiei create într-un accident și reducerea forței de impact, cât și asigurarea protecției feței.
Procentual, dintre accidentele în zona capului, au pondere mare loviturile în zona frunții și a bărbiei. Motivul principal pentru care este recomandată alegerea unei căști integrale este protecția pe care o oferă în zona mandibulei.

Trebuie să simți casca fixă peste tot în jurul capului. Este bine dacă obrajii sunt puțin presați, iar la mișcări stânga-dreapta, aceștia urmează mișcarea căștii. La mișcări sus-jos ale capului, casca nu trebuie să alunece.

Mănușile trebuie să ofere protecție împotriva intemperiilor și în caz de accident, dar să fie și confortabile. Mănușile se vor potrivi fix, dar nu strâns, astfel încât să nu restricționeze mișcările, mai ales la baza degetelor.

Armura/geaca moto trebuie să fie fixă, dar să nu restricționeze mișcările sau să incomodeze. Când probezi, asigură-te că spatele îți este bine acoperit, protecțiile nu te incomodează, dar nici nu se mișcă din loc.

Pantalonii moto să nu te incomodeze când îndoi picioarele. Când îi probezi, așează-te pe un scaun și observă dacă îți strâng prea tare genunchii. E o poziție în care vei sta ceva timp și nu vrei să îți încetinești circulația sângelui. În plus, tot stând pe scaun, asigură-te că pantalonii îți sunt suficient de lungi cât să acopere gheata.

Genuncherele au fost folosite la început pentru off-road, dar au fost adaptate de-a lungul timpului pentru a fi purtate zi de zi pe motocicletă. Prinderile genuncherelor se țin pe exteriorul piciorului și nu se strâng excesiv.

Încălțămintea. Important este ca încălțămintea să fie deasupra gleznei, cu talpă rigidă și protecții în vârf și la călcâi cel puțin. Materialul poate fi piele sau textil, kevlar impermeabil, etc. Dacă nu îți poți cumpăra ghete moto, poți folosi bocanci de iarnă sau de munte – încălțăminte rigidă, deasupra gleznei.

Descrierile de mai sus sunt extrase din Ghidul Motociclistului Incepator.
Mai multe informatii poti afla la cursurile gratuite organizate de Asociatia Moto Incepatori. Urmareste-ne pe Facebook Moto Incepatori pentru a afla cand organizam cursuri si plimbari.

Diana Porumb