motoin2

Informatii utile pentru inceputul plimbarilor cu motorul in trafic.

Sfaturi din Ghidul Motociclistului Incepator

Important este sa te bucuri de drum si sa te plimbi in siguranta cu motocicleta. Pentru asta, trebuie sa iti acorzi timpul necesar pentru crearea reflexelor si sa nu iti fortezi limitele.

Echipamentul complet te va ajuta sa mergi mai relaxat, chiar daca e incomod la inceput. Iar in caz de nevoie, isi va servi scopul pricipal: sa te protejeze. Iar in timp ce te echipezi, porneste motorul sa se incalzeasca. Nu pleca cu socul tras sau cu motorul rece.
Nu uita sa ridici cricul inainte sa pleci de pe loc, cu asigurare si semnal. In mers, semnalizeaza orice schimbare de directie si nu uita sa si opresti semnalul.
Incearca sa ocolesti atat gurile de canal, deoarece pot fi instabile, cat si gropile. Daca nu poti ocoli, treci peste, dar drept, nu in diagonala. Este valabil si pentru speed-bumps si calea ferata, sau liniile de tramvai. Actioneaza franele inainte de obstacol, nu in timp ce treci peste el. Astfel vei trece mai lin si nu vei risca sa pierzi aderenta rotilor.
Daca mergi printre masinile oprite la semafor, mergi pentru inceput cu picioarele pe jos, pentru mai buna stabilitate. Asigura-te ca ai suficient spatiu si nu tura motorul in gol. Este deranjant pentru restul participantilor la trafic si, in plus, daca scapi putin ambreiajul, risti ca motorul sa te smuceasca. Atentie la pietonii care merg printre masini, gunoaie aruncate pe geam si usi deschise fara asigurare.
Mergi pe partea stanga a primei benzi, iar daca depasesti, revino pe prima banda. Atentie cand depasesti transport in comun – pietonii pot iesi pe strada din fata autobuzului. Mentine-ti pozitia pe urma rotii stangi a masinii din fata ta si lasa suficienta distanta intre voi. Astfel, daca masina trece peste o groapa, nu vei fi surprins.
Franeaza din timp si ajuta-te de frana de motor. Redu treptele de viteza succesiv, iar pentru inceput, nu te forta sa scoti motorul pe liber din mers. Opreste in treapta 1 sau 2 si apoi scoate pe N.
La oprire, lasa motorul in viteza si, foarte important, ia cheia cu tine!
Cu timpul va deveni mai simplu. 😉

Diana Porumb