Cateva informatii despre mersul cu pasager

mersul cu pasager - Ghidul Motociclistului Incepator

Daca esti motociclist incepator sau elev la scoala moto, ai mai jos cateva informatii despre mersul cu pasager din Ghidul Motociclistului Incepator.

Greutatea pasagerului schimba centrul de greutate al ansamblului motocicleta-motociclist si schimba manevrabilitatea motocicletei. Acestor aspecte le poti face fata cu antrenament.
Daca pasagerul face miscari bruste sau isi pierde echilibrul sau stabilitatea, te poate surprinde si incurca in orice moment, riscand pierderea controlului.

Urcare-coborare
-Menții ambele picioare pe sol
-Ții frana față
-Se urcă și coboară tot pe partea stângă

Daca esti elev la scoala moto, instructorul știe deja ce are de făcut, dar ține minte pentru când vei plimba pe altcineva. Chiar dacă este o persoană care a mai mers ca pasager, tot este indicat să-i explici câteva lucruri de bază:
-Nu se urcă și nu coboară fără să anunțe,
-Nu se mișcă sau repoziționează în mers fără să anunțe,
-Menține o poziție “rucsac”, adică se înclină și se îndreaptă odată cu tine. Nu mai mult, nu în sens invers,
-Nu se joacă (pus mâini la ochi, gâdilat, ridicat în picioare în mers, etc),
-Nu se ține exclusiv de motociclist – o mână se ține pe motocicletă (pe rezervor sau de spatele motocicletei). Astfel dacă accelerezi sau frânezi brusc, pasagerul se va ține de motocicletă și nu te va brusca pe tine.

Mai multe informatii poti afla la cursurile gratuite organizate de Asociatia Moto Incepatori. Urmareste-ne pe Facebook Moto Incepatori pentru a afla cand organizam cursuri si plimbari.

Diana Porumb