Fie că motocicleta face parte din corpul tău sau invers, poziţia corpului este un factor important

motociclisti-incepatori-pozitia-pe-motocicleta

Ai luat de curând permisul şi observi deja la drumuri lungi că te cam dor spatele, genunchii sau coatele? Este posibil să faci ceva greşit. Dar nu-i nimic, am trecut cu toţii prin asta şi, de aceea, vrem să te învăţăm în cele ce urmează, cum să ai o postură corectă pe motocicletă.

Poziţia capului şi direcţia privirii

Poate sună clişeic, dar privirea ta ca motociclist trebuie să urmărească traiectoria pe care vrei să o aibă si roţile tale. Pe scurt, uită-te exact unde vrei să mergi, pentru că dacă te vei uita la obstacol în ideea de a-l evita, ai şanse mult mai mari să îl loveşti.

Este posibil să nu realizezi, dar chiar şi atunci când mergi pe jos, privirea ta este tot înainte. Nu te uiţi în jos la picioare. Te sfătuim să faci la fel şi pe motocicletă.

Postura umerilor, coatelor şi a braţelor

Încearcă să stai relaxat. În niciun caz nu trebuie să ai febră musculară la braţe şi omoplaţi după 20 de kilometri de mers cu motocicleta. Ţine umerii paraleli cu ghidonul, coatele lejer îndoite, mâna dreaptă cu încheietura uşor în jos, relaxează-te şi bucură-te de plimbare.

Nu susţine greutatea corpului tău pe braţe. Atât timp cât ai mâinile obosite, nu vei mai putea manevra motocicleta la fel de bine. Să nu mai vorbim despre încheieturile mâinilor, care pot aluneca la o mică denivelare pe acceleraţie din cauza suprasolicitării acestora.

Umerii şi coatele trebuie menţinute confortabil la nivelul ghidonului, fără a fi necesară hiperextensia coatelor sau aplecarea înainte. Coatele trebuie să fie uşor flexate, iar antebraţele paralele cu solul.

Poziţia picioarelor

Fundul trebuie să fie aşezat în şa, spre rezervor, iar genunchii lipiţi de acesta. În acest fel, centrul de greutate al motocicletei devine comun cu centrul tău de greutate.

Picioarele vor sta sprijinite ferm în scăriţe, iar astfel, vei avea o stabilitate bună. Uneori, este nevoie de să ne ridicăm în picioare în scăriţe pentru a atenua şocurile unor gropi sau denivelări, genunchii acţionând ca o suspensie în plus.

Este recomandat ca scăriţele să nu fie poziţionate prea în spate, pentru a evita pe cât posibil aplecarea înainte.

Dacă vrei să înveţi încă din timpul şcolii cum să ai o postură corectă pe motocicletă, îţi recomandăm cu căldură Şcoala Moto AMI.