Ghidul Motociclistului Incepator este in permanenta actualizat de Diana Porumb, instructor la Scoala Moto AMI. Acum discutam despre pozitia corpului pe motocicleta

Umerii paraleli cu ghidonul, brațele relaxate, coatele lejer îndoite, mâna dreaptă cu încheietura dreaptă sau puțin în jos, fundul așezat pe șa spre rezervor, genunchii lipiți de rezervor, picioarele bine sprijinite pe scărițe. Simplu 😉

Privirea întotdeuna pe direcția pe care vrei să mergi. Mișcarea capului și direcționarea privirii sunt primele lucruri pe care trebuie să le înțelegi.
Când atât capul cât și privirea sunt îndreptate pe direcția pe care vrei să mergi, corpul ascultă. Rotirea capului pe direcție te va ajuta să îndrepți privirea corect.

Este bine să o exersezi de la bun început. De la primele plecări-opriri, jaloane și opturi, de la primele intersecții parcurse cu motocicleta. Rotește capul și repetă-ți cu voce tare. Privesc la dreapta, privesc la stânga, privesc înainte. Rotirea capului îți acoperă unghiurile moarte ale oglinzilor și posibilele defecte ale câmpului vizual.

Privirea se menține la nivelul orizontului, paralelă cu solul. Dacă privești în jos când pleci de pe loc, vei pleca ușor dezechilibrat. Opririle vor fi bruște și nesigure dacă te uiți la roată sau la picioare. Ține privirea sus și îți vei permite astfel să observi toate indicatoarele și mare parte din traficul rutier.

Relaxează-te și bucură-te de plimbare. Motocicleta este stabilă și merge lin când tu ești relaxat. Stabilitatea ta pe motocicletă vine din sprijinirea fermă a picioarelor pe scărițe, nu din încordarea mâinilor pe ghidon. Cu cât stai mai încordat, cu atât mai puțin control ai și îți crești riscul de a forța comenzile.

Motocicleta are centrul ei de greutate. Tu ai centru tău de greutate. Cât timp ești poziționat corect pe șa, cu picioarele lipite de rezervor, faci corp comun cu motocicleta și aveți un centru de greutate comun. Astfel o poți controla mai bine schimbându-ți poziția corpului în funcție de situațiile întâlnite.

Mai multe informatii poti afla la cursurile gratuite organizate de Asociatia Moto Incepatori. Urmareste-ne pe Facebook Moto Incepatori pentru a afla cand organizam cursuri si plimbari.

Diana Porumb